
Ειδική Διαπαιδαγώγηση – Αποκατάσταση Μαθησιακών Δυσκολιών
Οι μαθησιακές δυσκολίες, ή μαθησιακές διαταραχές, αποτελούν έναν γενικό όρο για μια ευρεία γκάμα προβλημάτων μάθησης. Αυτές οι δυσκολίες δεν σχετίζονται με τη νοημοσύνη ή τα κίνητρα του παιδιού. Τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες δεν είναι τεμπέλικα ή χαμηλής νοημοσύνης, όπως ενδέχεται να πιστεύεται. Αντιθέτως, τα περισσότερα είναι εξίσου έξυπνα με τα υπόλοιπα παιδιά. Ο εγκέφαλός τους λειτουργεί με έναν διαφορετικό τρόπο, επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται και επεξεργάζονται τις πληροφορίες από το περιβάλλον τους.
Τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες βλέπουν, ακούν και κατανοούν τις πληροφορίες με έναν διαφορετικό τρόπο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στην εκμάθηση νέων πληροφοριών και δεξιοτήτων, καθώς και στη χρήση τους στην καθημερινή ζωή. Οι μαθησιακές δυσκολίες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τις γενικές και τις ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.
- Γενικές Μαθησιακές Δυσκολίες: Αφορούν παιδιά με συναισθηματικές ή/και νοητικές δυσκολίες που επηρεάζουν τη μαθησιακή τους διαδικασία.
- Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες: Είναι εγγενείς δυσκολίες και δεν προκαλούνται από εξωτερικούς παράγοντες. Αυτές περιλαμβάνουν προβλήματα με την ανάγνωση, τη γραφή, τα μαθηματικά, τη λογική, την προσοχή και την ομιλία.
Η αντιμετώπιση των μαθησιακών δυσκολιών είναι ίσως η πιο σημαντική διάσταση της διαδικασίας αποκατάστασης. Οι διαφορές στην αιτιολογία, τα χαρακτηριστικά και το βαθμό έντασης των μαθησιακών δυσκολιών καθιστούν τη διάγνωση και την αντιμετώπισή τους απαιτητικές. Είναι φυσιολογικό οι γονείς να έχουν μια ιδεατή αντίληψη για τις ικανότητες του παιδιού τους και πολλές φορές μπορεί να δυσκολεύονται να παραδεχθούν τις μαθησιακές του δυσκολίες. Συχνά καταφεύγουν σε μηχανισμούς άμυνας, όπως η άρνηση της πραγματικότητας ή η διατήρηση μη ρεαλιστικών προσδοκιών.
Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι σημαντική η άμεση ενημέρωση των γονέων και η ουσιαστική υποστήριξή τους από το σχολείο και τους δασκάλους των παιδιών. Οι παρεμβάσεις στην αντιμετώπιση των μαθησιακών δυσκολιών δεν πρέπει να περιορίζονται μόνο στο σχολικό περιβάλλον, αλλά θα πρέπει να επεκτείνονται και στο οικογενειακό περιβάλλον.
Σχεδιασμός Εξατομικευμένης Παρέμβασης
Η εξατομικευμένη διδασκαλία και καθοδήγηση των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες απαιτεί την ύπαρξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων προσαρμοσμένων στις ανάγκες του κάθε μαθητή. Ωστόσο, υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις ως προς τη μεθοδολογία που πρέπει να ακολουθηθεί για τη διδασκαλία των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι μαθητές πρέπει να διδάσκονται ύλη ανάλογη με τις δυνατότητές τους, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν νέες ικανότητες σε ένα περιβάλλον υψηλότερων απαιτήσεων.
Ωστόσο, σε όλες τις περιπτώσεις, η ανάγκη για εξατομικευμένη διδασκαλία προσαρμοσμένη στις ιδιαιτερότητες του κάθε μαθητή είναι απολύτως αναγκαία για την επιτυχή αποκατάσταση των μαθησιακών δυσκολιών.